Een bekende imitator van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kreeg een kille ontvangst bij aankomst in Singapore. De man, wiens artiestennaam Howard X luidt, zei tegen persbureau Bloomberg dat hij ongeveer twee uur is vastgehouden op luchthaven Changi.

"Ze vroegen me wat mijn politieke denkbeelden zijn en of ik in andere landen betrokken ben geweest bij demonstraties of rellen", zei de Australische imitator, die opdracht kreeg uit de buurt te blijven van de plaatsen waar de top met Kim en de Amerikaanse president Donald Trump plaatsvindt. "Ik denk dat ze me probeerden te intimideren. Maar als ik was uitgezet, was dat groot nieuws geweest."

Howard X trekt er komend weekend op uit met Trump-imitator Dennis Alan. Lokale bedrijven sponsoren hun optredens. Sommige ondernemers in de stadstaat proberen een graantje mee te pikken van de belangstelling voor de historische top. Zo hebben restaurants speciale themagerechten en cocktails op de kaart gezet.

De entertainer zorgde eerder dit jaar voor ophef tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Daar zette de politie hem een stadion uit nadat hij voor Noord-Koreaanse cheerleaders had gedanst.

Demonstreren

De wijze waarop de Kim-imitator werd ontvangen illustreert een van de redenen waarom Singapore is gekozen als locatie voor de historische ontmoeting tussen Trump en Kim op dinsdag 12 juni: demonstreren is er verboden.

De stadstaat onderhoudt goede contacten met zowel de VS als Noord-Korea. Het is een van de weinige landen waar het internationaal geïsoleerde bewind van Kim een ambassade heeft.