De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vastberaden om de ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump alsnog door te laten gaan op 12 juni. Dat heeft hij volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA duidelijk gemaakt aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

De leiders van Noord-Korea en Zuid-Korea hadden zaterdag een onverwachte ontmoeting. Deze vond plaats iets ten noorden van de stevig bewaakte grens tussen beide landen.

Een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Moon bevestigt dat de Koreaanse leiders hebben gesproken over de mogelijke ontmoeting tussen Kim en Trump. De twee leiders hebben ideeën uitgewisseld over hoe ze van de top een succes kunnen maken. Moon gaf aan dat hij hoopt dat de ontmoeting tussen Trump en Kim doorgaat.

Donderdag zegde de Amerikaanse president Donald Trump de top nog af, die gepland staat op 12 juni in Singapore. Een ontmoeting leek hem niet gepast. Het afzeggen van de top kwam volgens de Noord-Koreanen als een verrassing. De topontmoeting is volgens Noord-Korea noodzakelijk om de banden tussen beide landen te herstellen.

Niet veel later stelde Trump alsnog dat de top waarschijnlijk doorgang kan vinden op 12 juni in Singapore. Vrijdag liet hij weten dat de Verenigde Staten een productief gesprek hebben gehad met Noord-Korea over de top.

Permanente vrede

Tijdens de onverwachte ontmoeting zijn Kim en Moon ook overeengekomen dat ze elkaar in de toekomst frequent willen ontmoeten. Afgesproken is dat de volgende ontmoeting tussen de Koreaanse leiders moet plaatsvinden op 1 juni.

De landen hebben tijdens de ontmoeting ook afgesproken dat beide kanten moeite moeten steken in het streven naar 'permanente vrede', zodat dit binnenkort al bereikt kan worden. 

Vorige maand maakten de leiders al bekend dat ze permanente vrede willen. Ook willen ze geen nucleaire wapens meer op het Koreaanse schiereiland.

De twee landen zijn officieel nog in oorlog, maar er is sinds 1953 sprake van een wapenstilstand. 

Leiders Korea's omhelzen elkaar tijdens onverwachte ontmoeting
55
Leiders Korea's omhelzen elkaar tijdens onverwachte ontmoeting

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!