Noord-Korea heeft de nucleaire testlocatie Punggye-ri ontmanteld. De tunnels die voor de testen gebruikt werden zijn donderdag opgeblazen, melden Zuid-Koreaanse media.

Pyongyang maakte de ontmanteling van de ondergrondse testlocatie eerder deze maand bekend. Buitenlandse journalisten waren uitgenodigd om de gebeurtenis bij te wonen.

De sluiting van Punggye-ri was een van de gemaakte afspraken tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Het geldt als een eerste concrete stap richting de permanente vrede waar de landen naartoe streven.

De testlocatie, in het noordoosten van Noord-Korea, bevindt zich diep onder de grond. Alle tunnels die erheen leiden zijn donderdag vernietigd. Bij de ontmanteling is geen radioactief materiaal vrijgekomen, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Belangrijkste locatie

Punggye-ri was de belangrijkste nucleaire testlocatie van Noord-Korea. De autoriteiten hebben er in totaal zes tests uitgevoerd. Dit gebeurde in de periode van oktober 2006 tot en met september 2017.

Volgens Chinese geologen veroorzaakte de laatste test een reeks aardbevingen, met een gedeeltelijke instorting van Punggye-ri tot gevolg. Hierdoor zou de testlocatie niet langer bruikbaar zijn. De Noord-Koreaanse leider verklaarde destijds dat twee grote tunnels nog in "erg goede conditie" waren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!