Noord-Korea dreigt de ontmoeting met president Donald Trump op 12 juni af te blazen, als Washington blijft vasthouden aan de eis dat het land zijn nucleaire programma moet opgeven. 

Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA woensdag. 

In de verklaring stond dat Trump een "mislukte president'' zal blijven als hij in de voetstappen van zijn voorgangers treedt.

Noord-Korea stelt dat het ook nooit haar kernwapenprogramma zal opgeven in ruil voor economische handel met de Verenigde Staten. 

Koreatop 

Dinsdag bracht Zuid-Korea naar buiten dat een geplande top tussen beide Korea's niet doorgaat, omdat Pyongyang boos is over de militaire oefeningen die de Amerikanen tot 25 mei houden met Zuid-Korea.

In een verklaring laat Noord-Korea weten dat ze de militaire oefening als een provocatie zien en het bedoeld is als een voorbereiding op een mogelijke aanval.

Het topoverleg tussen de twee Korea's zou gaan over de afspraken die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in 27 april gemaakt hebben. Deze plannen zouden verder worden uitgewerkt.

De berichten betekenen na weken van groeiende hoop een tegenvaller in het streven naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!