De Verenigde Staten gaan helpen met het ontwikkelen van de Noord-Koreaanse economie als Noord-Korea stopt met het ontwikkelen van kernwapens. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, vrijdag laten weten.

Pompeo keerde donderdag terug vanuit Noord-Korea, waar hij de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voorbereidde.

Trump en Kim ontmoeten elkaar op 12 juni in Singapore. Tijdens die ontmoeting zullen ze het Noord-Koreaanse nucleaire ontwikkelings- en testprogramma bespreken.

"Als Noord-Korea snel actie onderneemt om te denucleariseren, dan zijn de Verenigde Staten klaar om samen te werken met Noord-Korea en dezelfde welvaart te bereiken als die van onze Zuid-Koreaanse vrienden", aldus Pompeo.

Volgens Pompeo moet die denuclearisatie "compleet" en "te verifiëren" zijn. 

De Noord-Koreaanse leider Kim zei in maart al dat hij bereid is om te stoppen met de productie van kernwapens. Hij deed dat nadat Trump een uitnodiging van Kim had geaccepteerd om met elkaar in gesprek te gaan.

Het Witte Huis liet eerder weten dat "alle sancties van kracht blijven" zolang er geen afspraken tussen beide landen zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!