De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft tientallen bedrijven op een zwarte lijst gezet vanwege illlegale olie- en steenkoolsmokkel naar Noord-Korea.

Het gaat om 21 rederijen, 27 schepen en een individu. Deze zijn afkomstig uit diverse landen, waaronder Noord-Korea, China en Taiwan.

Noord-Korea heeft de olie hard nodig voor onder meer het raketprogramma, maar door VN-sancties kan het land beperkt met andere landen handelen in de brandstof. Het geïsoleerde land zou proberen illegaal olie te bemachtigen en kolen te verkopen.

De plaatsingen op de zwarte lijst komen na een verzoek van de Verenigde Staten, die daarmee een einde hoopt te maken aan de illegale smokkelactiviteiten van Noord-Korea.

"De goedkeuring van dit historische sanctiepakket is een duidelijk teken dat de internationale gemeenschap eensgezind is in onze pogingen maximale druk uit te oefenen op het Noord-Koreaanse regime", stelt de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley.

Gevolgen

De maatregelen treffen vijftien schepen uit Noord-Korea en twaalf vaartuigen uit andere landen. De meeste schepen moeten nu onder meer worden geweerd uit havens. Van de rederijen moeten de bankrekeningen worden bevroren.

De individu, een Taiwanese man, wordt beschuldigd van het coördineren van de export van Noord-Koreaanse kolen met een tussenpersoon uit Noord-Korea. De Taiwanees zou al eerder betrokken zijn geweest bij het ontwijken van sancties.

Sancties

In 2006 stemden de leden van de Veiligheidsraad unaniem voor economische sancties, in een poging om de financiering van het Noord-Koreaanse nucleaire- en raketprogramma een halt toe te roepen. Andere producten die onder de sancties vallen zijn onder meer textiel, ijzer en lood.

De Veiligheidsraad heeft Noord-Korea de afgelopen jaren extra sancties opgelegd. Zo werd eind december besloten dat Noord-Koreanen die in het buitenland werken binnen twaalf maanden terug moeten keren naar hun thuisland.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!