Na de eerste ontmoeting met de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho heeft de Zweedse premier Stefan Löfven gezegd dat hij bereid is te bemiddelen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

De gesprekken tussen Löfven, Ri en de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wällstrom gaan zaterdag verder. Dat versterkt het vermoeden dat de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in het Scandinavische land zal worden gehouden.

Diplomaat Ri, die zelden in het buitenland komt, had vrijdag een ontmoeting met Wallström en sprak ook met regeringschef Stefan Löfven. Over de inhoud zijn geen mededelingen gedaan. 

Trump gaat ervan uit dat hij eind mei aan tafel kan gaan zitten met Kim. Hij toonde zich tijdens telefonisch overleg met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in voorzichtig optimistisch over de jongste ontwikkelingen, verklaarde het Witte Huis.

Trump en Moon waren het erover eens dat alleen concrete daden en niet woorden de sleutel zijn voor duurzame denuclearisatie op het Koreaans schiereiland.

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon