De Verenigde Staten leggen Noord-Korea nieuwe sancties op vanwege het gebruik van het chemische wapen VX bij de moord op Kim Jong-nam in 2017, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Volgens de Verenigde Staten is het bewezen dat dit middel is gebruikt bij de moord op het vliegveld van Maleisië. De sancties zijn op 5 maart al ingegaan, maar het Witte Huis kwam woensdag met het nieuws naar buiten.

Kim werd vermoord door twee vrouwen die het goedje in zijn gezicht smeerden op het vliegveld van Kuala Lumpur. De vrouwen, de 29-jarige Siti Aishah en de 25-jarige Vietnamese Doan Thi Huong, staan sinds begin oktober terecht voor de moord op Kim Jong-nam. 

Ze zouden hem op 13 februari hebben vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur, in samenwerking met vier Noord-Koreaanse verdachten. De vrouwen zeggen onschuldig te zijn. Zij houden vol te zijn betaald voor hun daad en dat ze in de veronderstelling verkeerden dat ze meewerkten aan een grap voor een reality-tv-show. 

Nam had een flesje met tegengif in zijn tas zitten, maar dat kon niet meer worden gebruikt voordat hij overleed aan de gevolgen van VX.

Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde
86
Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!