Noord-Korea zou bereid zijn haar nucleaire capaciteit af te bouwen als de veiligheid van Kim Jong-uns regime wordt gegarandeerd door de internationale gemeenschap.

Dat stellen Zuid-Koreaanse diplomaten dinsdag volgens persbureau Yonhap na een ontmoeting tussen afvaardigingen van de beide landen. De Noord-Koreaanse leider zou openstaan voor het stilleggen van nucleaire projecten tijdens onderhandelingen met de Verenigde Staten.

In april staat een derde ontmoeting op de agenda sinds de toenadering rond de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Het gesprek vond plaats tussen Zuid-Koreaanse topambtenaren en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het belangrijkste onderwerp was het verminderen van de militaire spanning op het Koreaanse schiereiland.

Washington 

Na het tweedaagse bezoek aan Noord-Korea zullen de gezanten van Zuid-Korea naar de Verenigde Staten afreizen. In Washington doen ze verslag van de ontmoeting in Pyongyang. Zuid-Korea hoopt dat het bezoek bijdraagt aan gesprekken tussen Noord-Korea en de VS.

President Donald Trump zegt in een tweet dat hij de ontwikkelingen als mogelijke vooruitgang ziet en dat de Verenigde Staten klaar zijn om hard op te treden, wat de uitkomst ook is.

Trump stelde eerder dat Noord-Korea op z'n minst moet openstaan voor het afbouwen van de nucleaire capaciteit voordat er weer gesprekken tussen beide landen kunnen plaatsvinden. 

Olympische Spelen

Een Noord-Koreaanse delegatie bracht vorige maand onder leiding van de zus van Kim al een bezoek aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. Dat lijkt de verhoudingen tussen de landen te hebben verbeterd.

Het communistische noorden en het pro-westerse zuiden zijn sinds 1950 in oorlog. Sinds 1953 is er een wapenstilstand, maar de spanning loopt geregeld hoog op.

Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde
86
Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!