Speciale gezanten van de Zuid-Koreaanse regering hebben een ontmoeting gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het gesprek ging vooral over het verminderen van de militaire spanning op het Koreaanse schiereiland.

Het was voor zover bekend de eerste keer dat de Noord-Koreaanse leider om de tafel zat met functionarissen uit het Zuiden, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Kim en de delegatieleden spraken volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA onder meer over het "verminderen van de militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland''.

Ook zou de dictator kennis hebben genomen van "de intentie van president Moon Jae-in" een top te organiseren. Daarover zou volgens KCNA een "bevredigende overeenkomst'' zijn gesloten.

Kim organiseerde een diner voor de speciale gezanten, zei een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president. De tienkoppige delegatie arriveerde maandag per vliegtuig in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Met het diner wilde de leider van Noord-Korea zijn bereidheid tot medewerking tonen.

Washington

Meteen na het tweedaagse bezoek aan Noord-Korea zullen de gezanten naar de Verenigde Staten afreizen. In Washington doen ze verslag van de ontmoeting in Pyongyang. Zuid-Korea hoopt dat het bezoek bijdraagt aan gesprekken tussen Noord-Korea en de VS.

Een Noord-Koreaanse delegatie bracht vorige maand al een bezoek aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. Het communistische noorden en het pro-westerse zuiden zijn sinds 1950 in oorlog. Sinds 1953 is er een wapenstilstand, maar die wordt regelmatig geschonden en de spanning loopt vaak op.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!