Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden begin april een gezamenlijke militaire oefening. De oefening was uitgesteld wegens de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen. 

"De oefeningen zullen van start gaan in de eerste week van april", zei een veiligheidsadviseur van de Zuid-Koreaanse president tegen persbureau Yonhap

Zuid-Korea en de VS houden hun gezamenlijke oefeningen meestal in maart en april, waaraan zo'n 17.000 Amerikaanse troepen en meer dan 300.000 Zuid-Koreaanse militairen deelnemen.

Gesprekken

"Als er gesprekken komen tussen de VS en Noord-Korea voordat de oefeningen beginnen, zou er een compromis over die oefeningen kunnen worden gesloten", zegt de adviseur.

Afgelopen weekend zei Noord-Korea bereid te zijn om het gesprek met de Verenigde Staten aan te gaan. Dat zou mogelijk al plaatsvinden rond de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, maar dat kwam er toen niet van.

Eerder zei de Amerikaanse president Donald Trump het gesprek met Noord-Korea alleen aan te willen gaan als het land bereid is het kernwapenprogramma te stoppen.

Nieuwe sancties

De toenaderende woorden van Noord-Korea in de richting van de Verenigde Staten zijn opvallend. Zondag maakte de Amerikaanse president Donald Trump juist bekend dat de VS nieuwe sancties instelt tegen Noord-Korea, waardoor tientallen Noord-Koreaanse bedrijven getroffen worden. 

Noord-Korea noemde dat besluit een "oorlogsdaad". Ook stelde Noord-Korea dat de nieuwe sancties, die gelden als zeer zwaar, aantonen dat de Verenigde Staten het land "negeren".

Noord-Korea benoemde daarbij dat het land over veel nucleaire wapens beschikt en het niet terugdeinst om zichzelf te beschermen.