De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gevraagd om binnenkort Pyongyang te bezoeken.

De uitnodiging werd mondeling afgegeven door Kim's jongere zus Kim Yo-jong, die hier vrijdag aankwam bij de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Kim Yo-jong is het eerste lid van de Noord-Koreaanse regerende dynastie dat een bezoek brengt aan het zuidelijke buurland sinds de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953.

De president van Zuid-Korea had de invloedrijke zus van Kim Jong-un en de president Kim Yong-nam uitgenodigd voor een gesprek tijdens de lunch zaterdag. In dat drie uur durende gesprek heeft Kim Yo-jong haar uitnodiging gedaan.

Staatshoofd

De andere drie uit de Noord-Koreaanse delegatie zijn het ceremoniële staatshoofd Kim Yong-nam, de voorzitter van het nationale sport comité Choe Hwi en het hoofd van inter-Koreaanse zaken Ri Son-gwon.

"Ik waardeerde het dat jullie tot laat in de kou bleven staan, gaat het goed met jullie?", vroeg Moon aan de Noord-Koreaanse delegatie tijdens de ontvangst bij zijn residentie in Seoul. Daarna werd achter gesloten deuren verder gepraat.

De Noord-Koreaanse delegatie blijft nog tot zondag in Zuid-Korea.

Rutte

Premier Rutte, die bij de Spelen in Pyeongchang aanwezig is, juicht "alles wat kan bijdragen aan het verminderen van de spanningen" toe, zo zegt hij voor de camera van NU.nl. Maar hij waarschuwt dat de problemen tussen Noord- en Zuid-Korea niet zomaar verdwijnen. 

"De spanningen hier op het schiereiland zijn gigantisch. Noord-Korea heeft zijn kernwapenprogramma verder ontwikkeld in de afgelopen jaren en heeft een steeds agressievere koers gevaren. Laten we niet denken dat we dat weg kunnen poetsen met de Olympische Spelen", aldus Rutte.