De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft een korte ontmoeting gehad met de Noord-Koreaanse staatsman Kim Yong-nam tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

''Hij had een kort onderhoud met staatshoofd Kim waarin hij herhaalde dat zijn verwachting en hoop is dat alle partijen de dialoog zullen gebruiken om een vreedzame kernontwapening van het Koreaanse schiereiland te bewerkstelligen," verklaart VN-woordvoerder Farhan Haq.

De inmiddels 90-jarige Kim, die sinds 1998 voorzitter is van het Presidium van Opperste Volksvergadering in Noord-Korea is, kwam vrijdag met een hele delegatie naar Pyeongchang. Ook de zus van dictator Kim Jong-un maakt daarvan deel uit. Kim Yo-jong is het eerste lid van de Noord-Koreaanse regerende dynastie dat een bezoek brengt aan het zuidelijke buurland.

Spanningen

De president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, heeft de invloedrijke zus van Kim Jong-un en Kimg Yong-nam uitgenodigd voor een gesprek tijdens de lunch zaterdag. De informele ontmoeting in Seoul gaat gepaard met de hoop dat spanningen over het Noord-Koreaanse kernwapen- en raketprogramma kunnen worden getemperd.

Er werd gespeculeerd dat Kim Yo-jong misschien een bericht van haar broer bij zich heeft of zelfs een uitnodiging voor Moon Jae-in naar Pyongyang.

De president van Zuid-Korea wil de Olympische Spelen gebruiken om te zorgen voor blijvende ontspanning op het Koreaanse schiereiland. Bij de openingsceremonie van het sportevenement verschenen atleten van Zuid- en Noord-Korea onder één vlag.