De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter dreigende oorlogstaal geuit richting de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die tijdens zijn nieuwjaarsspeech stelde dat hij een knop klaar heeft staan om nucleaire wapens mee af te vuren.

"Kan iemand van zijn uitgeputte en verhongerde regime tegen hem zeggen dat ook ik zo'n nucleaire knop heb? Maar die van mij is veel groter en veroorzaakt veel meer schade, bovendien werkt mijn knop wel!"

Trump refereerde aan de nieuwjaarsspeech van Kim waarin de leider van het communistische land stelde onverminderd door te gaan met zijn kernprogramma. De Noord-Koreaanse leider maakte begin december bekend dat het nucleaire programma van het land voltooid is, nadat het land op 28 november een intercontinentale raket afvuurde die naar eigen zeggen de gehele VS kan bereiken. 

"De gehele Verenigde Staten liggen binnen bereik van onze nucleaire wapens en de knop staat klaar op mijn bureau. Dat is geen dreiging, maar een feit", zei Kim op nieuwjaarsdag. De Noord-Koreaanse leider benadrukte wel de wapens alleen in te zullen zetten als de veiligheid van zijn land in het geding komt. 

Winterspelen

Kim maakte maandag bekend dat hij overweegt om in februari een delegatie naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea te sturen. Als het aan Zuid-Korea ligt gaan hoogwaardigheidsbekleders van beide landen op dinsdag 9 januari in gesprek om daarvoor te zorgen. 

Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde
86
Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde