De VN Veiligheidsraad heeft vrijdag unaniem ingestemd met nieuwe economische sancties tegen Noord-Korea. De raad reageert hiermee op de laatste rakettest van het communistische land.

Volgens analisten kan deze maatregel flinke impact hebben op de Noord-Koreaanse economie.

De maatregel behelst onder meer een flinke inperking van de export van aardolieproducten naar Noord-Korea. Dit betekent in de praktijk vooral dat China haar olie-export terug moet schroeven. Ook moeten Noord-Koreanen die in het buitenland werken binnen twaalf maanden terug naar hun land.

Intercontinentaal

Na de rakettest op 29 november stelde Noord-Korea nu raketten te bezitten die met een kernbom alle steden op het vasteland van de VS zouden kunnen bereiken. Dit heeft de spanningen tussen het land van leider Kim Jong-Un en de rest van de wereld doen toenemen.

Zowel de Noord-Koreaanse leider als de Amerikaanse president hebben sindsdien felle taal tegen elkaar geuit. De VN heeft overigens wel beklemtoond de voorkeur te geven aan gesprekken en een diplomatieke oplossing voor het probleem. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres roept op meer manieren te zoeken om te communiceren met Noord-Korea.