Noord-Korea lijkt bewakers aan de grens met Zuid-Korea te hebben vervangen. De vermoedelijke aanleiding is het overlopen van een Noord-Koreaanse militair, zei een bron binnen de inlichtingendiensten tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

''We hebben signalen ontvangen dat Noord-Korea alle functionarissen bij de grensbewaking heeft vervangen na het overlopen'', zei de bron. ''In een dergelijke situatie zijn de commandanten van de verantwoordelijke legereenheid en hoge officieren mogelijk gestraft.''

De overloper reed eerder deze maand in een jeep naar de zwaarbewaakte grens tussen de landen. Uiteindelijk strandde de jeep en rende de man richting Zuid-Korea. De overloper raakte daarbij ernstig gewond, omdat andere Noord-Koreaanse militairen hem onder vuur namen.

'Aardige man'

De chirurg die de man behandelde, John Cook-Jong Lee noemde de 24-jarige overloper donderdag een aardige, rustige man. De militair, die de achternaam Oh heeft, vertelde de arts dat hij zich op 17-jarige leeftijd aansloot bij het Noord-Koreaanse leger. 

De chirurg zei dat medische teams dagen bezig zijn geweest met het behandelen van de man. Ze haalden restanten van zeker vier kogels uit het lichaam van de militair, die leed aan inwendige bloedingen toen hij het ziekenhuis werd binnengebracht. Artsen pompten tijdens operaties tot twaalf liter nieuw bloed zijn lichaam in.

Parasieten

Oh bleek meer te mankeren. Zo moesten er parasieten uit zijn lichaam worden gehaald. Ook onderging hij behandelingen voor onder meer tuberculose en hepatitis B. De arts heeft de autoriteiten naar eigen zeggen gevraagd nog even te wachten met het ondervragen van de man. ''Hij blijft in Zuid-Korea, dus we hoeven ons niet te haasten.''

Tijdens zijn herstel laat Lee Oh naar Zuid-Koreaanse videoclips en Westerse films kijken. Nieuwsprogramma's zijn voorlopig taboe. Zijn favorieten tot dusver zijn de Frans-Amerikaanse actiefilm Transporter 3 en de Amerikaanse komedie Bruce Almighty met Jim Carrey en Morgan Freeman. Ook misdaadserie CSI valt bij hem in de smaak, zei Lee.