Het Kremlin heeft de Amerikaanse president Donald Trump gemaand zijn toon met betrekking tot Noord-Korea te matigen. Ook moet de VS zich niet terugtrekken uit de Iran-deal.

Dat stelde een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin maandag tijdens een persbijeenkomst.

Trump zinspeelde de afgelopen dagen meerdere malen op militaire actie tegen Noord-Korea, als straf voor de nucleaire tests die het land de laatste tijd heeft uitgevoerd. Zo stelde Trump op Twitter dat er "maar één oplossing is die werkt". In een toespraak voor de VN dreigde hij Noord-Korea "volledig te vernietigen".

"Moskou heeft altijd gesteld dat praten de oplossing is voor dit conflict", aldus de zegsman van het Kremlin. "Dat standpunt hebben wij nog steeds. Laat niemand stappen nemen die de situatie verslechteren."

Negatieve consequenties

Over het dreigement dat Trump uit het nucleaire akkoord met Iran zou willen stappen, stelde de woordvoerder dat dit "zeker negatieve consequenties zou hebben".

Iran beloofde in 2015 na onderhandelingen met wereldmachten het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. Volgens Trump is deze internationale afspraak, die zijn voorganger Barack Obama maakte, slecht voor de VS.

Rusland kreeg maandagmiddag bijval van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De drie landen roepen Trump op de Iran-deal niet te verwerpen. Ook zij stellen met klem dat het de veiligheidssituatie in de wereld zal verslechteren.