Het Chinese ministerie van Economische Zaken heeft donderdag opdracht gegeven Noord-Koreaanse bedrijven te sluiten en joint ventures in China te eindigen. De aangesproken firma's hebben daarvoor 120 dagen de tijd gekregen. 

De autoriteiten nemen die maatregel in navolging van de laatste VN-resolutie om het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verder onder druk te zetten.

Ook buitenlandse ondernemingen waarin China en Noord-Korea met elkaar samenwerken, gaan dicht. Het Chinees ministerie heeft voor deze categorie geen termijn gesteld.

De VN-Veiligheidsraad besloot op 12 september nieuwe sancties te treffen tegen Noord-Korea wegens de aanhoudende rakettesten en nucleaire dreiging. Er werd een exportverbod voor textiel, een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Pyongyang, uitgevaardigd en ook de brandstofleveranties werden beperkt.

Aardolie

Ook China kwam tegemoet aan de VN-resolutie, en liet zaterdag weten vanaf 1 oktober te stoppen met de export van een aantal aardolie- en gasproducten naar Noord-Korea. Ook stopt China per direct met de import van textiel uit het buurland. Textiel was in 2016 het op een na grootste exportproduct van Noord-Korea, met een totale waarde van 752 miljoen dollar.