De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vrijdag aangegeven met de zwaarst mogelijke maatregelen terug te zullen slaan als de VS zijn land aanvalt. Minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho stelt dat een proef met een waterstofbom in de Grote Oceaan tot de mogelijkheden behoort.  

Kimg Jong-un bracht vrijdag een zeldzame verklaring naar buiten als reactie op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Die zei eerder deze week dat de VS Noord-Korea "compleet zal vernietigen'' als dat land niet inbindt. 

De Amerikaanse president waarschuwde Noord-Korea dinsdag bij de opening van de Algemene Vergadering van de VN nog een keer om te stoppen met het testen van kernraketten en waterstofbommen. 

Volgens Kim hebben de uitspraken van Trump hem ervan overtuigd dat hij de juiste koers vaart. Hij noemde de uitspraken van Trump "de meest beledigende oorlogsverklaring uit de geschiedenis. De Verenigde Staten zullen een tol betalen voor de speech van zijn geestelijk gestoorde president", vertelde Kim aan het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Trump: Kim Jong-un is bezig met een zelfmoordmissie
65
Trump: Kim Jong-un is bezig met een zelfmoordmissie

Nieuwe kernproef

Minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho zei in New York dat het land als tegenmaatregel mogelijk "een nooit eerder geziene" proef met een waterstofbom gaat uitvoeren. Plaats van handeling zou volgens Ri de Grote Oceaan kunnen zijn. De minister noemde de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump aan het land donderdag niet meer dan "geluiden van een blaffende hond". 

De Japanse kabinetschef Yoshihide Suga stelt in een reactie op de Amerikaans-Noord-Koreaanse ruzie dat "de oorlogstaal van Noord-Korea een bedreiging vormt voor de regionale en internationale stabiliteit." De opmerking over een mogelijke test met een waterstofbom op de Grote Oceaan zijn voor Japan "totaal onacceptabel."

Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde
86
Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde

Sancties

President Trump ondertekende donderdag een decreet waarmee de Verenigde Staten de sancties tegen bedrijven uit Noord-Korea kunnen opvoeren. Uitbreiding van de sancties is een middel om het regime in Pyongyang af te houden van verdere uitbreiding van zijn nucleaire raketprogramma.