De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho noemt de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump aan het land niet meer dan "geluiden van een blaffende hond". 

Dat zei Ri woensdag bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. "Als Trump denkt ons te kunnen verrassen met blaffende geluiden dan is hij duidelijk aan het dromen", liet de minister optekenen. Op de vraag wat hij van de bijnaam Rocket man voor Kim Jong-un vond, antwoordde Ri: "Ik heb medelijden met de medewerkers van Trump."

De Amerikaanse president waarschuwde Noord-Korea dinsdag bij de opening van de Algemene Vergadering van de VN nog een keer om te stoppen met het testen van kernraketten en waterstofbommen. Volgens Trump dwingt Noord-Korea de Verenigde Staten tot de "totale vernietiging" van het Aziatische land als het op deze manier doorgaat.

Raketman

"Raketman is op zelfmoordmissie voor hemzelf en zijn regime", stelt hij. Trump vraagt de andere VN-lidstaten om samen te werken in het verder isoleren van het Noord-Koreaanse regime, zolang het "vijandige" gedrag doorgaat.

Ri deed de uitspraken woensdag voor zijn hotel in New York. Vrijdag zal hij daadwerkelijk spreken tijdens de VN-vergadering.

Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse regering heeft besloten hulp naar Noord-Korea te sturen. Het gaat om een pakket ter waarde van omgerekend 6,7 miljoen euro. De laatste keer dat Seoul het noorden hulp bood was eind 2015.

Zuid-Korea verstrekt de hulp via VN-organisaties als het Wereldvoedselprogramma en UNICEF. Het gaat onder meer om voeding voor kinderen en zwangere vrouwen. Ook stuurt Seoul vaccins en medicatie naar het noordelijke buurland.

''We hebben doorlopend gezegd dat we humanitaire hulp voor Noord-Korea wilden regelen met het oog op de slechte omstandigheden waaronder kinderen en zwangere vrouwen daar leven'', zei minister van Eenwording Cho Myong-gyon. ''Dat staat los van politieke kwesties.''