Noord-Korea heeft gedreigd nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de Verenigde Staten. Het land reageerde daarmee op de nieuwe sancties die deze week zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad.

Het comité dat gaat over de externe betrekkingen van Pyongyang riep onder meer op tot de ontbinding van de Veiligheidsraad. Dat internationale orgaan zou een "hulpmiddel van het kwaad zijn" en zijn samengesteld uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan.

Ook Japan kreeg in de via staatspersbureau KCNA verspreide verklaring de volle laag.

"De vier eilanden van de archipel zouden tot zinken moeten worden gebracht met de kernbom van Juche", aldus het comité. Juche is de staatsideologie van Noord-Korea.

Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde
86
Hoe de situatie in Noord-Korea de afgelopen jaren escaleerde

As en duisternis

Pyongyang verweet Tokio ook nooit excuses te hebben aangeboden voor de "misdaden tegen ons volk". Dit was vermoedelijk een verwijzing naar de Japanse bezetting van Korea. Een Japanse topfunctionaris noemde de dreigementen "extreem provocatief" en "compleet onacceptabel".

Verder adresseerde Pyongyang een nieuw dreigement aan de VS. "Laten we het Amerikaanse vasteland reduceren tot as en duisternis", aldus het comité. "Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid."

Ook de Amerikaanse bondgenoot Zuid-Korea kreeg kritiek. De Zuid-Koreanen zijn "verraders en honden" van de Verenigde Staten, aldus het communistische buurland.