De Verenigde Staten willen dat de VN-Veiligheidsraad op 11 september stemt over een resolutie die nieuwe sancties tegen Noord-Korea in het leven moet roepen. Rusland dreigt roet in het eten te gooien.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat minister Lavrov dinsdag in een telefoongesprek met de Amerikaanse minister Rex Tillerson heeft gezegd dat Rusland bereid is nieuwe sancties te ondersteunen, mits de militaire spanningen niet escaleren en zij gericht zijn op het vinden van een diplomatieke oplossing.

De Russische president Vladimir Poetin zei dinsdag echter het nut van nieuwe sancties niet in te zien, en ook de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia noemde een stemming op 11 september "een beetje voorbarig".

Poetin zal woensdag de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in ontmoeten in de marge van een economisch forum in de Russische stad Vladivostok. Daar zullen zij de crisis bespreken, aldus een woordvoerder van het Kremlin. 

'Cadeaupakket'

De ambassadeur van Noord-Korea bij de VN, Han Tae Song, bevestigde dinsdag dat zijn land afgelopen zondag een succesvolle test van de grootste Noord-Koreaanse nucleaire bom tot nu to heeft uitgevoerd.

"De recente zelfverdedigingsmaatregelen die door mijn land zijn genomen zijn een cadeaupakket dat is geadresseerd aan niemand anders dan de Verenigde Staten", aldus Han. "De VS zal meer cadeaupakketten van mijn land ontvangen, zolang het leunt op roekeloze provocaties en tot mislukken gedoemde pogingen om druk op Noord-Korea te zetten." 

Sancties

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) Nikki Haley zei dat meer sancties tegen Noord-Korea het gedrag van het land niet zullen veranderen, maar dat het wel de financiering van zijn ballistische raket- en nucleaire programma bemoeilijkt. "Denken we dat meer sancties gaan werken? Niet noodzakelijkerwijs", zei Haley dinsdag. "Maar wat doet het wel? Het snijdt de inkomsten af waarmee ze hun ballistische raketten kunnen bouwen."

Haley zei maandag dat ze de VN een resolutie wil voorleggen waarover op 11 september kan worden gestemd. Daarin zullen de "sterkst mogelijke" sancties tegen Noord-Korea op tafel komen na de zesde en grootste kerntest van het land.