Het Zuid-Koreaanse leger heeft maandag een militaire oefening gehouden in de Japanse Zee. Het machtsvertoon is een reactie op de kernproef van buurland Noord-Korea een dag eerder.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap werd op zee een aanval op het kernwapentestgebied van Noord-Korea gesimuleerd. Bij de oefening werden raketlanceringen uitgevoerd en straaljagers ingezet.

Volgens de Zuid-Koreanen zijn er tekenen dat Noord-Korea meer raketproeven voorbereidt, mogelijk met intercontinentale ballistische wapens.

Het Zuid-Koreaanse leger meldt dat het nieuwe militaire oefeningen zal gehouden. Ook de Verenigde Staten zullen daar aan deelnemen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn minister van Defensie tevens gevraagd om alle opties voor militair ingrijpen voor te leggen.

Elke dreiging gericht op de VS of haar bondgenoten zal met "enorm militaire ingrijpen" beantwoord worden, stelt de minister. "We richten ons niet op de totale vernietiging van Noord-Korea, maar we hebben wel de mogelijkheden daartoe."

Verenigde Naties

In augustus werden al zwaardere sancties opgelegd aan Noord-Korea door de Verenigde Naties nadat het land enkele rakettests uitgevoerd had.

De Noord-Koreaanse uitvoer van steenkool, ijzererts, looderts en zeevruchten werd hiermee onder andere aan banden gelegd. Japan wil nu ook dat er zwaardere sancties komen te staan op olieproducten.

Ook buurland China heeft de acties van Noord-Korea zondag sterk veroordeeld. Het land heeft er bij Noord-Korea op aangedrongen om VN-resoluties te respecteren en de "foute acties" te stoppen.