Noord-Korea heeft zaterdag drie korteafstandsraketten afgevuurd aan de oostkust van het land. Volgens het Amerikaanse leger zijn de tests mislukt en explodeerden de ballistische raketten in de lucht en eentje vrijwel direct bij lancering.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger werden de projectielen afgevuurd vanuit de zuidelijke kustprovincie van Noord-Korea. De projectielen legden uiteindelijk een afstand af van zo'n 250 kilometer in noordoostelijke richting en kwamen terecht in de Japanse Zee.

De raketten vormden geen bedreiging voor Guam in de Stille Oceaan, zegt het Amerikaanse leger. Noord-Korea had eerder gedreigd met een raketaanval op het Amerikaanse eiland. De spanningen tussen de twee landen liepen vervolgens hoog op.

Intercontinentaal

De lancering is de eerste die door Noord-Korea wordt uitgevoerd sinds het land eind juli een intercontinentale ballistische raket testten. Volgens deskundigen kan die mogelijk een afstand van 10.000 kilometer afleggen, waarmee het Amerikaanse vasteland binnen bereik komt.