Noord-Korea heeft zijn pogingen om onderdelen te fabriceren voor een nieuwe kernreactor opgevoerd. Dat stelt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in een vrijdag verschenen rapport. 

Daarnaast houdt het land volgens de VN-organisatie ook zijn belangrijkste kernreactor in bedrijf. Die levert de brandstof die nodig is voor het Noord-Koreaanse atoomwapenprogramma.

Het IAEA heeft geen toegang tot het geïsoleerde land en moet zich daardoor vooral baseren op satellietbeelden. Het agentschap zag aanwijzingen dat er gewerkt wordt aan reactoronderdelen op de bouwplaats van de nieuwe lichtwaterreactor.

Grote nieuwe onderdelen zouden er echter niet bij zijn gekomen. De nieuwe Noord-Koreaanse reactor moet groter worden dan de bestaande reactor in Yongbyon.

In gebruik

Er zijn geen aanwijzingen dat het laboratorium bij deze hoofdreactor het afgelopen jaar gebruikt is. Daar produceert het regime normaal gesproken plutonium van afgewerkte splijtstaven.

Deze bevinding van het IAEA lijkt een recent rapport van een Amerikaanse denktank te weerspreken, waarin gesteld werd dat het laboratorium af en toe wel degelijk in bedrijf was. De productie van hoogverrijkt uranium in Yongbyon zou volgens Washington wel zijn doorgegaan.

Sinds begin vorig jaar heeft Noord-Korea twee kernproeven en tientallen raketproeven gehouden, ondanks grote internationale druk. Dit voedt de angst voor een conflict op het zwaar gemilitariseerde Koreaanse schiereiland. Eerder deze maand legde de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea nieuwe sancties op. Daarop dreigde Pyongyang het Amerikaanse eiland Guam, in de Stille Oceaan, te treffen met een raketaanval.