De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft zijn buren in het noorden maandag gewaarschuwd de jaarlijkse militaire oefening met de Amerikanen niet te gebruiken als excuus voor provocaties.

De oefeningen zijn ''helemaal niet bedoeld om de militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland te laten oplopen'', zei Moon maandag na regeringsoverleg. Het gaat er volgens hem vooral om de militaire en civiele paraatheid te testen.

Tienduizenden militairen, onder wie 17.500 Amerikanen, nemen vanaf maandag deel aan de jaarlijkse oefening die geldt als voorbereiding op een mogelijke oorlog met Noord-Korea. Vorig jaar vuurde Noord-Korea tijdens die oefening een ballistische raket af vanaf een onderzeeër.

Bij de Amerikaanse ambassade in Seoul protesteren Zuid-Koreanen maandag tegen de militaire oefening. Zij vrezen de gevolgen van de oefening nu de spanningen in de regio zijn toegekomen.

Dreiging

China riep vorige week op de oefening uit te stellen om met Noord-Korea te gaan onderhandelen. Dit in verband met de aankondiging van Noord-Korea dat het land een raketaanval op het Amerikaanse eiland Guam overweegt. Als gevolg daarvan liepen met name de spanningen tussen het Aziatische land en de Verenigde Staten op. 

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un liet uiteindelijk weten zijn besluit over de aanval uit te stellen en de reactie van de Amerikanen af te wachten. "Een wijs en weloverwogen besluit", verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump. Sindsdien zijn de spanningen tussen de landen weer enigszins bekoeld.