De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag gebeld met zijn Chinese collega Xi Jinping over de crisis met Noord-Korea. Beide landen zullen zich blijven inzetten om het Koreaanse schiereiland van kernwapens te ontdoen, aldus het Witte Huis.

Volgens een verklaring van het Witte Huis zijn de twee het erover eens dat ''Noord-Korea moet stoppen met provocerend gedrag dat de situatie kan doen escaleren".

Volgens Chinese staatsmedia riep de Chinese president juist beide partijen op tot kalmte, zoals hij vaker heeft gedaan sinds de spanningen tussen de VS en Noord-Korea weer zijn opgelopen. ''Alle partijen moeten afzien van woorden en daden die de spanningen op het Koreaanse schiereiland doen toenemen", zou Xi gezegd hebben.

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. Het land stemde onlangs wel in met nieuwe sancties tegen Noord-Korea.

Neutraal China

De Chinese staatskrant Global Times schreef vrijdag in een hoofdredactioneel commentaar dat China neutraal moet blijven als Noord-Korea de VS aanvalt.

"Als de VS en Zuid-Korea aanvallen uitvoeren en proberen het Noord-Koreaanse regime omver te werpen en het politieke patroon van het Koreaanse schiereiland te veranderen, zal China hen daarvan weerhouden", voegde de krant daaraan toe.

Global Times wordt gezien als een goede graadmeter voor de heersende politieke opinie in Peking.