China is bereid de "hoogste prijs" te betalen voor de sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Noord-Korea vorige week heeft opgelegd. 

Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi lijdt het land het meeste onder de sancties vanwege de zaken die China met Noord-Korea doet.

"Vanwege de economische banden met Noord-Korea, gaat vooral China de prijs betalen. Maar om de vrede en stabiliteit in de regio te behouden, zal China zich volledig houden aan de sancties", aldus Wang dinsdag.

De VN heeft zaterdag nieuwe economische sancties opgelegd aan Noord-Korea, wegens de twee rakettests die het in juli uitvoerde. Ook China, dat Noord-Korea lang heeft gesteund, stemde in met de zwaardere sancties. Vooral de Verenigde Staten waren ontevreden met het bondgenootschap tussen de twee landen en Trump voerde de druk op China flink op. 

Een dag nadat de Veiligheidsraad instemde met de sancties drong Wang er bij zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot op aan om te stoppen met de provocaties.

Schending

De maatregelen kunnen de jaarlijkse exportomzet van het land met een derde verminderen. De resolutie, opgesteld door de VS, legt de Noord-Koreaanse uitvoer van steenkool, ijzererts, looderts en zeevruchten aan banden. Noord-Korea zegt zich niets aan te trekken van de nieuwe sancties. Het land noemt het een schending van hun soevereiniteit.