Zuid-Korea en de Verenigde Staten willen beter samenwerken om de druk op Noord-Korea op te voeren en het land sancties op te leggen. Noord-Korea heeft maandag gezegd zich niks te zullen aantrekken van de sancties.

''De sancties zijn een schending van onze soevereiniteit. We zullen gepaste maatregelen nemen",' aldus een verklaring van het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA. De regering van het Aziatische land heeft aangekondigd het nucleaire arsenaal te blijven uitbreiden en "duizendvoudige wraak" op de VS te nemen voor de VN-sancties.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en zijn ambtsgenoot Donald Trump bespraken de kwestie maandag telefonisch. De twee hebben tijdens het gesprek benadrukt dat het belangrijk is dat de twee landen blijven samenwerken, aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse regering.

Trump twitterde maandag ook over het gesprek met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot. "Erg blij en onder de indruk met de 15 tegen 0-stemming van de Verenigde Naties over nieuwe sancties voor Noord-Korea". 

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag nieuwe economische sancties opgelegd aan Noord-Korea, wegens de twee rakettests die het in juli uitvoerde.

De maatregelen kunnen de jaarlijkse exportomzet van het land met een derde verminderen. De resolutie, opgesteld door de VS, legt de Noord-Koreaanse uitvoer van steenkool, ijzererts, looderts en zeevruchten aan banden.

'Weinig oprechtheid'

De regering van Zuid-Korea benadrukte dat "de deur voor een dialoog" nog altijd openstaat voor het buurland, mocht Noord-Korea zijn nucleaire programma willen opgeven. 

Een gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen op het Koreaanse schiereiland leverde zondagavond echter weinig op, melden Zuid-Koreaanse regeringsbronnen maandag. 

De Noord-Koreaanse minister Ri Yong Ho zou zijn Zuid-Koreaanse collega Kang Kyung Wha tijdens de drie minuten dat ze elkaar spraken hebben voorgehouden dat zijn land te weinig "oprechtheid" toonde. Hij wees een aanbod tot meer gedetailleerde besprekingen af. Beide ministers schudden elkaar wel de hand, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Dialoog

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei maandag dat "onder de juiste omstandigheden" ook de VS openstaat voor een dialoog met Noord-Korea.Volgens hem zijn de nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad een krachtig signaal aan het land.

Tillerson meent dat de steun van China en Rusland voor de sancties bewijst dat de internationale gemeenschap verwacht dat Noord-Korea de realiteit moet accepteren. Ook hamerde hij erop dat er wordt toegezien op de uitvoering van de strafmaatregelen, die onder meer zijn gericht op de export van Noord-Korea.