In reactie op de raketproef van Noord-Korea op vrijdag hebben de Verenigde Staten en Zuid-Korea gezamenlijk een militaire oefening uitgevoerd aan de oostkust van het schiereiland. 

Het Amerikaanse leger deelde vrijdag mee dat raketten in territoriale wateren van Zuid-Korea zijn afgevuurd als onderdeel van de oefening.

De proef van Noord-Korea met een intercontinentaal ballistisch projectiel (ICBM) werd eerder op de dag al sterk veroordeeld door andere landen. De raket kwam neer in wateren die Japan tot zijn eigen economische zone rekent.

Volgens experts heeft het projectiel het vermogen om de stad Los Angeles en andere steden aan de Amerikaanse westkust te bereiken. Volgens sommige computermodellen zijn het Amerikaanse binnenland en zelfs de oostkust, inclusief Washington, ook al binnen bereik.

Noord-Korea kondigde zaterdag aan dat de test moet worden gezien als een "strenge waarschuwing" aan het adres van de VS.

Onacceptabel

De Amerikaanse militaire inlichtingendienst maakte zaterdag bekend dat het verwacht dat Noord-Korea volgend jaar al zal beschikken over een betrouwbare ICBM die een kernkop kan dragen. De Amerikaanse regering heeft in het verleden meerdere malen gezegd dat dit volstrekt onacceptabel zou zijn.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zei dat China en Rusland "een unieke verantwoordelijkheid dragen" voor de groeiende dreiging van Noord-Korea. Hoewel de regering-Trump militaire maatregelen niet uitsluit, heeft het Witte Huis laten weten de voorkeur te geven aan diplomatieke druk en economische sancties.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Noord-Korea opgeroepen de resoluties van de VN-Veiligheidsraad te respecteren. Ook moet het land alle handelingen die de spanningen in de regio kunnen vergroten staken. China hoopt dat alle betrokken partijen zich behoedzaam opstellen om escalatie te voorkomen, aldus de verklaring van het ministerie.

President Trump kondigde zaterdag aan zijn handtekening onder een wet te zullen zetten die nieuwe sancties oplegt aan Noord-Korea. Ook Rusland en Iran krijgen te maken met nieuwe economische maatregelen.

'Onafhankelijke maatregelen'

De Japanse premier Shinzo Abe riep de internationale gemeenschap op de druk op het stalinistische regime op te voeren. Onder meer secretaris-generaal António Guterres van de VN keurde de actie van Noord-Korea af. 

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in kondigde zaterdag aan dat er vier nieuwe eenheden van het antiraketsysteem THAAD in zijn land zullen worden geïnstalleerd. Moon wil ook dat de sancties tegen het buurland worden verzwaard.