Zuid-Korea wil op 21 juli in gesprek met Noord-Korea over de militaire activiteiten van het buurland. Het zouden de eerste militaire gesprekken zijn sinds 2015.

Ook wil het land een einde afdwingen van de vijandige activiteiten in de buurt van de grens tussen de twee Korea’s. Dat heeft de Zuid-Koreaanse viceminister van Defensie maandag gezegd.

Het doel is om de "vijandelijke activiteiten" aan beide kanten te staken, zei de Zuid-Koreaanse minister van Eenwording maandag op een persbijeenkomst. Zuid-Korea wil ook de militaire hotlines tussen Noord- en Zuid-Korea herstellen, die vorig jaar door Noord-Korea werden afgesloten in reactie op economische sancties.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie stelt voor om de "militaire gesprekken te houden" in het gebouw Tongilgak in de Noord-Koreaanse stad Panmunjom vlak bij de grens. Daar vonden ook de laatste militaire gesprekken plaats tussen de twee landen.

Noord-Korea heeft nog niet gereageerd op het voorstel. 

President

Het voorstel komt ongeveer een week nadat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in de noodzaak aanstipte voor een dialoog met Noord-Korea. Die is volgens hem meer dan nodig is om het nucleaire programma van Noord-Korea een halt toe te roepen. 

Het land voerde de laatste weken een serie van rakettesten uit, een doorn in het oog van de Zuid-Koreanen. In een poging Noord-Korea verder te isoleren, bereiden de Verenigde Staten nieuwe sancties voor tegen Chinese banken en bedrijven die zakendoen met het land. Maandag bezoekt een Amerikaanse gezant Myanmar, dat ontkent militaire betrekkingen met Noord-Korea te hebben.

Rode Kruis

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis maakte bekend op 1 augustus te willen praten over hervatting van de familieherenigingsbezoeken, die na 2015 werden gestaakt. In de Koreaanse oorlog van 1950-1953 werden veel families uit elkaar getrokken. Officieel verkeren Noord- en Zuid-Korea nog steeds in staat van oorlog.