De Verenigde Staten overwegen strafmaatregelen te nemen tegen kleine Chinese banken en bedrijven die zakendoen met Noord-Korea.

Dat gebeurt mogelijk al binnen enkele weken, waarschuwen twee Amerikaanse regeringsbronnen.

De Amerikaanse sancties zouden volgens een van de bronnen in eerste instantie gericht zijn tegen zogenoemd ''laaghangend fruit", zoals kleine financiële instellingen. De VS zou niet van plan zijn direct sancties aan grote Chinese banken op te leggen.

De VS wil dat Peking harder optreedt om het nucleaire- en raketprogramma van buurland Noord-Korea aan banden te leggen. "De president verliest zijn geduld met China", zei een van de bronnen. De timing en omvang van de maatregelen zouden dan ook vooral afhangen van de Chinese opstelling met betrekking tot Pyongyang.

Een van de functionarissen kondigde aan dat er een "agressievere benadering komt bij het sanctioneren van Chinese entiteiten". Dat zou al gebeuren in de "niet al te verre toekomst". Het Witte Huis wil niet reageren.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken benadrukt dat Peking zich verzet tegen het eenzijdig opleggen van sancties door landen. Een woordvoerder van het departement stelt dat de Verenigde Naties betrokken moeten zijn bij het opleggen van strafmaatregelen.

De zegsman benadrukt dat China VN-resoluties volledig heeft uitgevoerd. Eerst Chinese steun zoeken om dergelijke resoluties door de Veiligheidsraad te krijgen en het land vervolgens unilateraal sancties opleggen, komt volgens hem neer op "het in de steek laten van je weldoener als je doel is bereikt".