VN-Veiligheidsraad buigt zich woensdag over de meest recente Noord-Koreaanse raketlancering. De VS heeft dinsdagavond de Noord-Koreaanse bewering bevestigd dat het ging om een intercontinentale raket, die mogelijk Noord-Amerika kan bereiken.

Amerikaanse diplomaten hebben gevraagd om een zitting achter gesloten deuren, zei een woordvoerder van de Amerikaanse VN-delegatie dinsdag.

Noord-Korea zei dinsdag dat het voor het eerst een geslaagde proeflancering had gehouden van een intercontinentale ballistische raket (ICBM) die "een grote, zware kernkop kan dragen". Dat is een belangrijke mijlpaal voor het Noord-Koreaanse raketprogramma.

De precieze capaciteiten van de raket zijn nog onbekend. Sommige analisten spraken het vermoeden uit dat het projectiel een bereik had van meer dan achtduizend kilometer. Andere experts gaan uit van kortere afstanden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd door Yonhap geciteerd. Hij zei dat hij weigert te onderhandelen totdat de VS afziet van bedreigingen aan het adres van Noord-Korea. Zijn land mikt erop nog dit jaar een raket te ontwikkelen die de VS kan raken, aldus Kim. Hij noemde de ICBM een "geschenk" aan "Amerikaanse rotzakken".

Zuid-Korea en de VS voerden in reactie op de test een gezamenlijke raketoefening uit aan de Zuid-Koreaanse kust.

ICBM

Hoewel het eerder nog volhield dat de Noord-Koreanen een middellangeafstandsraket hadden getest, heeft de VS na bestudering van de gegevens toch geconcludeerd dat Noord-Korea inderdaad een ICBM heeft getest, maakte het Pentagon woensdag bekend.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, noemde dat een "nieuwe escalatie van de bedreiging voor Amerika".

Tillerson voegde daaraan toe dat elk land dat Noord-Koreaanse werkkrachten herbergt of het regime in Pyongyang van andere economische of militaire hulp voorziet "medeplichtig is aan een gevaarlijk regime".

"Alle naties moeten publiekelijk aan Noord-Korea demonstreren dat er consequenties verbonden zijn aan hun kernwapenprogramma", aldus Tillerson. 

De VS heeft laten weten bereid te zijn alle mogelijke middelen in te zetten om zichzelf en zijn bondgenoten te beschermen tegen de groeiende dreiging van Noord-Korea.

Langeafstandsraket Noord-Korea kan op den duur mogelijk Amerika bereiken
Langeafstandsraket Noord-Korea kan op den duur mogelijk Amerika bereiken

Rusland en China

Zowel Rusland als China willen een gezamenlijke opstelling om de spanningen rond het Koreaanse schiereiland te verminderen. Noord-Korea moet zijn atoom- en raketprogramma's bevriezen, maar ook de Verenigde Staten en Zuid-Korea moeten ophouden met hun grootschalige militaire oefeningen, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. China sloot zich daarbij aan.