Noord-Korea heeft dinsdag naar eigen zeggen een nieuw type intercontinentale raket getest. De proef met de raket is volgens het regime geslaagd.

Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De Hwasong-14-raket zou een hoogte hebben bereikt van meer dan 2.800 kilometer en heeft naar schatting ruim negenhonderd kilometer afgelegd, volgens Pyongyang. Het projectiel is na 39 minuten volgens planning geland in Japanse territoriale wateren, meldt het regime.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse waarnemers betwijfelen of het om een intercontinentale ballistische raket (ICBM) gaat, zij gaan uit van een proef met een krachtige middellangeafstandsraket.

Ook Rusland denkt dat er geen sprake is van een ICBM, maar van een middellangeafstandsraket. Die overbrugde 510 kilometer na een hoogte van 535 kilometer te hebben bereikt, berichtte het Russische ministerie van Defensie. De door de Russen omschreven prestaties van het projectiel zijn dus anders dan de kwaliteiten die de staatstelevisie in Noord-Korea de raket toedichtte.

In de regio heerst grote onrust over de Noord-Koreaanse obsessie met raketten. Ook de Amerikanen maken zich grote zorgen over het nucleaire en raketprogramma van het totalitaire regime in Pyongyang.

Langeafstandsraket Noord-Korea kan op den duur mogelijk Amerika bereiken
Langeafstandsraket Noord-Korea kan op den duur mogelijk Amerika bereiken

Reacties

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter gereageerd op de raketproef. ''Heeft die man niets beters te doen met zijn leven?", vraagt de Amerikaanse president, waarmee hij verwijst naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Trump schreef verder dat hij zich niet voor kan stellen dat Zuid-Korea en Japan de aanhoudende raketproeven van Noord-Korea nog lang zullen tolereren. ''Misschien neemt China wel harde maatregelen en wordt deze onzin voor eens en altijd beëindigd!", aldus de Amerikaanse president.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in neemt de jongste raketproef van Noord-Korea erg serieus. Hij zei dat wordt geanalyseerd of het om een soort intercontinentale ballistische raket kan gaan. Hij heeft dinsdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen ''meer maatregelen tegen Noord-Korea te nemen na de laatste provocatie''.

China maant tot kalmte en terughoudendheid na de raketproef. Het land is niet van plan zich actief te mengen in het conflict. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties duidelijke regels gesteld aan de raketlanceringen, waar China het echter niet mee eens is.

Rusland 

De Chinese president Xi Jinping was dinsdag op bezoek bij zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin, waarbij ook de nieuwe Noord-Koreaanse rakkettest ter sprake kwam. 

Rusland en China zijn het eens over een gezamenlijke opstelling om de spanningen rond het Koreaanse schiereiland te verminderen. Noord-Korea moet zijn atoom- en raketprogramma's bevriezen, maar ook de Verenigde Staten en Zuid-Korea moeten ophouden met hun grootschalige militaire oefeningen, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Het ministerie kwam met de verklaring na besprekingen tussen Poetin en Xi. In de verklaring stellen Moskou en Peking ook dat Washington de stationering van het THAAD-antiraketsysteem onmiddellijk moet opschorten. De VS zeggen dat deze stationering noodzakelijk is om de raketdreiging die van Noord-Korea uitgaat weg te nemen.