De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was supervisor bij de meest recente rakettest van het communistische land. Maandag lanceerde Noord-Korea een ballistische raket die belandde in de zee, in de exclusieve Japanse economische zone. 

De rakettest was succesvol volgens Noord-Korea. 

Dinsdag meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dat Kim Jong-un aanwezig was als toezichthouder bij de rakettest van een aangepaste versie van de Scud, een middellangeafstandsraket van Russische makelij. De Noord-Koreaanse leider heeft gevraagd om de ontwikkeling van krachtigere strategische wapens.

De lancering was de derde in minder dan drie weken. Het land, dat de beschikking heeft over kernwapens, voerde de testen uit ondanks dat er mogelijk sancties volgen van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. De ballistische testen zijn een schending van VN-resoluties en de VS dreigde al met militair ingrijpen als Noord-Korea niet stopt met de raketlanceringen. 

Cadeauverpakking 

Kim Jong-un is ervan overtuigd dat het land met de wapens "een grote stap voorwaarts maakt in de strijd tegen de Verenigde Staten en zo een grotere 'cadeauverpakking' naar de Yankees kan sturen" als antwoord op de Amerikaanse provocaties. 

"Elke keer wanneer nieuws over onze succesvolle rakettesten naar buiten komen maken de Yankees zich grote zorgen. En de gangsters van de Zuid-Koreaanse poppenleger raken steeds meer ontmoedigd", tekent KCNA op uit de mond van de Noord-Koreaanse leider. 

Wonsan

Noord-Korea vuurde maandag een ballistische raket af vanuit de regio Wonsan, aan de oostkust van het land. De bewuste Scud-raket legde een afstand van 450 kilometer af. Het projectiel belandde in de Japanse Zee en zorgde voor verontwaardigde reacties bij de leiders van Japan, Zuid-Korea en de VS.

De Japanse premier Shinzo Abe veroordeelde het raketvuren en zei dat hij nadenkt over een reactie op de aanval. Abe overlegt daarover met de Verenigde Staten en Zuid-Korea. 

Rakettesten

De spanningen in het gebied van het Koreaans Schiereiland lopen de laatste maanden hoog op. Het communistische Noord-Korea testte meermaals ballistische raketten.

Een week geleden nog, lanceerden de Noord-Koreanen een raket die net buiten de exclusieve Japanse economische zone belandde.

Begin mei vuurde Noord-Korea ook een raket af, die bij Rusland in zee terecht kwam. Die lancering werd scherp veroordeeld door de internationale gemeenschap en de VN.

Veiligheidsraad wil denuclearisatie Noord-Korea na raketlancering
50
Veiligheidsraad wil denuclearisatie Noord-Korea na raketlancering