President Zuid-Korea eind juni op bezoek bij Trump

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft eind juni in Washington een top met de Amerikaanse president Donald Trump. 

Dat heeft de woordvoerder van Moon aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap laten weten.

Adviseurs van beide presidenten spraken elkaar dinsdag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Volgens het bureau van Moon is het uiteindelijke doel van Zuid-Korea en de Verenigde Staten de ''volledige'' denuclearisering van Noord-Korea.

Noord-Korea testte zondag een nieuw type raket voor de middellange afstand. Volgens het regime in Pyongyang kan de raket worden uitgerust met een kernkop. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag de rakettesten unaniem veroordeeld en met nieuwe sancties gedreigd.

China

De VS ziet de invloed van China als sleutel in de nucleaire kwestie met Noord-Korea. Dat heeft de Amerikaanse ontwapeningsambassadeur Robert Wood dinsdag gezegd.

''Ik ga niet in op de verschillende politieke opties waar we al dan niet over nadenken. Maar dit wil ik wel zeggen: we zijn op dit moment absoluut bezig met het bekijken van maatregelen - politiek, economisch, veiligheid - tegen deze provocaties door de DPRK, en de veelal gevaarlijke acties'', zei Wood over de Democratische Volksrepubliek van leider Kim Jong-un.

''We gaan de betrokkenheid van China bij deze zaak opvoeren. China is echt de sleutel in de omgang met Noord-Korea. 90 procent van de handel is met China, het moge duidelijk zijn dat China dus veel meer kan doen. We willen dat China die macht gebruikt.''

Trump stuurde eerder marineschepen naar de regio en installeerde het raketafweersysteem THAAD in het zuiden van Zuid-Korea.

Tip de redactie