Noord-Korea lanceert opnieuw ballistische raket

Noord-Korea heeft in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) een raketproef gedaan met een middellange- of langeafstandsraket. 

De raket zou zijn afgevuurd vanuit de Noord-Koreaanse provincie Pyongan vlak voor zonsopgang, melden militaire bronnen aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De lancering zou vanaf Kusong zijn geweest. Het type raket is vooralsnog onbekend. 

De Verenigde Staten bevestigen de rakettest van Noord-Korea maar melden wel dat het traject van de raket niet overeenkomt met een langeafstandsraket. De raket legde een afstand van zevenhonderd kilometer af. 

Japan

Volgens Tokio zou de ballistische raket dertig minuten door de lucht hebben gevlogen waarna het in de Japanse Zee belandde.

De Japanse minister-president Shinzo Abe heeft de raketlancering streng veroordeeld. Zondag zei een woordvoerder dat de rakettest van Noord-Korea wederom een schending is van de VN-resoluties. 

Abe zei dat er direct contact is geweest tussen Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten na de raketlancering. "We coördineren alles met de VS en Zuid-Korea over onze reactie op de rakettest van Noord-Korea en zullen dat ook blijven doen."

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de lancering ook veroordeeld. China roept andere landen op om terughoudend te zijn in hun reactie op de lancering, om de spanning in de regio niet te verergeren. 

Trump

Donald Trump reageerde ook op het nieuws door te stellen dat hij het zich niet voor kan stellen dat "Rusland blij is met de laatste rakettest van Noord-Korea". Volgens een woordvoerder van het Witte Huis belandde de raket dichterbij Rusland dan Japan. 

Het Witte Huis meent dat het tijd wordt voor een hardere aanpak richting Noord-Korea nu het communistische land doorgaat met raketlanceringen. 

Het is al zeker de tiende raketlancering van Noord-Korea sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump begin dit jaar. Vrijwel alle raketproeven mislukten tot nu toe. Noord-Korea stelde al dat het klaar is voor "elke oorlog die Trump wenst". 

Praten

Eerder zaterdag zei Noord-Korea echter dat het bereid is met de Verenigde Staten te praten. Dit zei een Noord-Koreaanse topdiplomaat, Choe Son-hui, zaterdag in Peking, volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Dat persbureau berichtte eerder deze maand dat er in Oslo is gesproken tussen Choe en Suzanne DiMaggio van New America, een Amerikaanse denktank in Washington. Zaterdag werd bericht dat Choe uit Noorwegen via Peking onderweg was naar huis in Noord-Korea.

Op de vraag of Pyongyang in gesprek gaat met de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei Choe enkel: "We zullen zien."

De liberaal Moon werd 10 mei president. Hij lijkt meer geneigd tot een dialoog met het regime in Noord-Korea dan zijn conservatieve voorgangers.

Lees meer over:
Tip de redactie