Noord-Korea is bereid tot gesprek met de VS

Noord-Korea is onder de juiste omstandigheden bereid met de Verenigde Staten te praten. Dit zei een Noord-Koreaanse topdiplomaat, Choe Son-hui, zaterdag in Peking volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Dat persbureau berichtte eerder deze maand dat er in Oslo is gesproken tussen Choe en Suzanne DiMaggio van New America, een Amerikaanse denktank in Washington. Zaterdag werd bericht dat Choe uit Noorwegen via Peking onderweg was naar huis in Noord-Korea.

Op de vraag of Pyongyang in gesprek gaat met de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei Choe enkel: "We zullen zien."

De liberaal Moon werd 10 mei president. Hij lijkt meer geneigd tot een dialoog met het regime in Noord-Korea dan zijn conservatieve voorgangers.

Groot conflict

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen maand gezegd dat er "een heel erg groot conflict" dreigt met Noord-Korea. Noord-Korea streeft ernaar kernwapens te maken en heeft al vijf kernproeven gedaan.

Het in stalinistische stijl geregeerde land wordt voor zijn nucleaire ambities gestraft door sancties van onder meer de Verenigde Naties en de Verenigde Staten.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie