Het antiraketsysteem THAAD in Zuid-Korea is maandag operationeel gemaakt. De Verenigde Staten zijn bezig met het bouwen van het raketschild in Zuid-Korea. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder is THAAD nu draaiende.

Het raketschild moet Zuid-Korea beschermen tegen aanvallen van Noord-Korea. De spanningen op het Koreaans Schiereiland lopen de laatste weken hoog op. 

Zuid-Koreanen zijn bang dat zij het doelwit worden van Noord-Koreaanse raketten. De VS bouwt ondertussen door aan het Terminal High Altitude Area Defense, zoals THAAD volledig heet, die volgens de oorspronkelijke planning eind april al operationeel moest zijn.

Het zou volgens Zuid-Korea nog tot het eind van dit jaar duren voordat het raketafweersysteem volledig functioneel is.

Noord-Korea

Noord-Korea testte zaterdag nog een ballistische raket. De raketlancering vond plaats nabij het vliegveld Pukchang ten noorden van hoofdstad Pyongyang.

De raket heeft het Noord-Koreaanse luchtruim niet verlaten en de lancering is mislukt. Dat meldden Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire bronnen. Zij stelden dat het ging om een middellangeafstandsraket die minuten na de lancering ontplofte.

De raket die mogelijk onderweg was naar de Japanse Zee, knalde na tientallen kilometers boven het land uiteen. Twee vorige Noord-Koreaanse raketproeven mislukten eveneens.

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon

China

China dreigde vlak daarvoor nog met het opleggen van sancties als Pyongyang doorgaat met testen. Dat liet China vrijdag aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson weten.

Tillerson gaf donderdag op Fox News aan dat China bereid is tot het opleggen van sancties, maar zei niet om welke sancties het zou kunnen gaan. Het Aziatische land hanteert sinds februari al een importverbod op Noord-Koreaanse steenkool, maar riep eerder alle partijen steevast op om met elkaar in dialoog te blijven.

Noord-Korea voerde de afgelopen maanden ook verschillende rakettesten uit. De lanceringen baren de landen rondom het communistische Noord-Korea zorgen.

De bouw van THAAD stuitte echter op weerstand van China. Volgens Peking is het raketschild een bedreiging voor de Chinese staatsveiligheid. 

China vreest dat de geavanceerde apparatuur ook gebruikt zal worden voor spionagedoeleinden op zijn grondgebied.