Noord-Korea heeft zaterdag (lokale tijd) weer een raket afgevuurd. Het gaat om een test met een ballistische raket. De raketlancering vond plaats nabij het vliegveld Pukchang ten noorden van hoofdstad Pyongyang.

De raket heeft het Noord-Koreaanse luchtruim niet verlaten en de lancering is mislukt. Dat melden Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire bronnen. Zij zeggen dat het gaat om een middellangeafstandsraket die minuten na de lancering ontplofte.

De raket die mogelijk onderweg was naar de Japanse Zee, knalde na tientallen kilometers boven het land uiteen. Twee vorige Noord-Koreaanse raketproeven mislukten eveneens.

Het Amerikaanse persbureau Reuters meldde al dat uit eerste indicaties van Amerikaanse autoriteiten blijkt dat de rakettest niet is geslaagd.

Trump

Met de nieuwste provocatie van Noord-Korea negeert Pyongyang "de wensen van China en zijn zeer gerespecteerde president". Met die woorden reageerde de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag via Twitter op de raketproef.

De Zuid-Koreaanse favoriet voor het presidentschap, Moon Jae-in, noemde via zijn woordvoerder de test een "oefening in futiliteit". Hij riep de Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-un, op te stoppen met provocaties en samen te werken met de internationale gemeenschap.

Japan veroordeelde de lancering en maakte nog maar eens duidelijk dat dit tegen de VN-resoluties ingaat.

Een bron binnen de Amerikaanse regering liet weten dat op een dergelijke actie van Noord-Korea werd geanticipeerd, in aanloop naar de Zuid-Koreaanse presidentsverkiezingen die op 9 mei plaatsvinden.

Sancties

Het nieuws komt nadat China dreigde met het opleggen van sancties als Pyongyang doorgaat met testen. Dat heeft China vrijdag aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson laten weten.

Tillerson gaf donderdag op Fox News aan dat China bereid is tot het opleggen van sancties, maar zei niet om welke sancties het zou kunnen gaan. Het Aziatische land hanteert sinds februari al een importverbod op Noord-Koreaanse steenkool, maar riep eerder alle partijen steevast op om met elkaar in dialoog te blijven.

Noord-Korea voerde de afgelopen maanden ook verschillende rakettesten uit. De lanceringen baren de landen rondom het communistische Noord-Korea zorgen.

Noord-Korea: 'We zijn klaar voor elke vorm van oorlog gewenst door VS'
Noord-Korea: 'We zijn klaar voor elke vorm van oorlog gewenst door VS'

Raketafweersysteem

China is daarentegen niet te spreken over de komst van het raketafweersysteem THAAD. Het leger van de Verenigde Staten is woensdag begonnen met de verdere installatie hiervan. Op een geplande locatie in het zuiden van Zuid-Korea worden nieuwe onderdelen van het raketschild, dat het land moet beschermen tegen Noord-Korea, gereedgemaakt voor gebruik.

Het raketafweersysteem moet tegen het einde van dit jaar volledig operationeel zijn, aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in een verklaring. Volgens Peking is het raketschild een bedreiging voor de Chinese staatsveiligheid.