China is niet de sleutel voor het oplossen van het probleem rondom Noord-Korea. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag tegen media in Peking.

Hij waarschuwde voor overdreven verwachtingen van de mogelijkheden van China om het conflict rond het nucleaire programma van Noord-Korea op te lossen. "Wij hebben het conflict niet op scherp gezet", aldus de woordvoerder, die eraan toevoegde dat gezamenlijke inspanningen nodig zijn.

De woordvoerder wilde verklaringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson niet bevestigen, dat China Noord-Korea met sancties heeft gedreigd in het geval het buurland een nieuwe kernproef doet.

China steunt wel de VN-sancties en heeft altijd gepleit voor de dialoog om de problemen op te lossen.

ASEAN

De leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) hebben vrijdag hun bezorgdheid uitgesproken over de spanningen rond Noord-Korea. De landen riepen alle betrokken partijen in een gezamenlijke verklaring op "zelfbeheersing" te tonen en "niets te ondernemen dat de situatie kan doen verslechteren".

De Indonesische minister Retno Marsudi (Buitenlandse Zaken) stelde dat alle tien ASEAN-landen zich zorgen maken. "Het Koreaanse schiereiland is niet ver verwijderd van Zuidoost-Azië", zei de bewindsvrouw. "De gebeurtenissen op het schiereiland zullen dus zeker gevolgen hebben voor ons."

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon