China heeft Noord-Korea gewaarschuwd voor nieuwe nucleaire tests en dreigt sancties op te leggen als Pyongyang toch doorgaat met testen. 

Dat heeft China aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson laten weten.

Tillerson gaf donderdag op Fox News aan dat China bereid is tot het opleggen van sancties, maar zei niet om welke sancties het zou kunnen gaan. Het Aziatische land hanteert sinds februari al een importverbod op Noord-Koreaanse steenkool, maar riep eerder alle partijen steevast op om met elkaar in dialoog te blijven.

Noord-Korea voerde de afgelopen maanden verschillende rakettesten uit. De lanceringen baren de landen rondom het communistische Noord-Korea zorgen.

Noord-Korea: 'We zijn klaar voor elke vorm van oorlog gewenst door VS'
Noord-Korea: 'We zijn klaar voor elke vorm van oorlog gewenst door VS'

Raketafweersysteem

China is daarentegen niet te spreken over de komst van het raketafweersysteem THAAD. Het leger van de Verenigde Staten is woensdag begonnen met de verdere installatie hiervan. Op een geplande locatie in het zuiden van Zuid-Korea worden nieuwe onderdelen van het raketschild, dat het land moet beschermen tegen Noord-Korea, gereedgemaakt voor gebruik.

Het raketafweersysteem moet tegen het einde van dit jaar volledig operationeel zijn, aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in een verklaring. Volgens Peking is het raketschild een bedreiging voor de Chinese staatsveiligheid.