Zuid-Korea heeft bevestigd dat buurland Noord-Korea een grootschalige schietoefening heeft gehouden in de buurt van de stad Wonsan. Defensie houdt de oefening scherp in de gaten, verklaart Zuid-Korea.

De schietoefening was dinsdag, op de 85e verjaardag van de oprichting van het volksleger van Noord-Korea. De legerexercities verhogen de spanning op het Koreaanse schiereiland.

Zuid-Korea zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het buurland ook een raket zal lanceren. "Niets ongewoons is waargenomen," meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Het is niet ongebruikelijk dat het regime van Kim-jung un een speciale feestdag aangrijpt om raketten te lanceren.

Dinsdag is ook een Amerikaanse onderzeeër aangekomen in Zuid-Koreaanse wateren. Volgens de VS betreft het een routinebezoek. Het vliegdekschip USS Carl Vinson vaart al in de buurt van het Koreaanse schiereiland, officieel om te oefenen met de marine van Zuid-Korea.

Sancties

Woensdag worden alle honderd Amerikaanse Senaatsleden bijeengeroepen voor een briefing over de opgelopen spanningen met Noord-Korea. Het is ongebruikelijk dat alle senatoren worden gesommeerd te komen. Trump dringt bij de VN Veiligheidsraad aan op strengere sancties tegen het land. Hij heeft daar ook over gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Op 16 april lanceerde Noord-Korea nog een raket, die vrijwel direct ontplofte. Ondanks de mislukte test sprak vicepresident Mike Pence van een "provocatie". Hij waarschuwde Noord-Korea het geduld van president Trump niet op de proef te stellen, maar zei ook dat alle opties over Noord-Korea "nog op tafel liggen".

Dreiging

De spanningen tussen de VS, bondgenoot Zuid-Korea en Noord-Korea liepen begin april op na een raketlancering van Noord-Korea. De VS besloot daarop militairen en marineschepen naar het gebied te sturen. Dat leidde tot meer dreigende taal en machtsvertoon van de Noord-Koreanen.

Noord-Korea liet dinsdag opnieuw van zich horen via staatskranten. "Er is geen beperking van de slagkracht van het Noord-Koreaanse Volksleger dat bewapend is met geavanceerde en nucleaire wapens," aldus staatsmedia.

Amerikaanse vloot op weg naar Noord-Korea vanwege raketlanceringen
Amerikaanse vloot op weg naar Noord-Korea vanwege raketlanceringen