De Amerikaanse Senaat wordt woensdag in het Witte Huis bijgepraat over de situatie rond Noord-Korea. Alle honderd senatoren zijn uitgenodigd, zeggen medewerkers van het Amerikaanse Hogerhuis.

De politici krijgen woensdag een briefing van minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken), zijn collega Jim Mattis (Defensie) en andere topfunctionarissen.

Het is erg ongebruikelijk dat de volledige Senaat naar het Witte Huis gaat voor een dergelijke informatiebijeenkomst. Doorgaans worden de volksvertegenwoordigers in het Congres bijgepraat door regeringsfunctionarissen.

Volgens de bronnen krijgen ook leden van het Huis van Afgevaardigden op termijn mogelijk een dergelijke briefing. Daar wordt nog aan gewerkt. De Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de nucleaire en rakettesten van Noord-Korea. Pyongyang dreigt regelmatig aanvallen uit te voeren op buitenlandse doelen.

Donald Trump zegt maandag dat de Verenigde Naties "strengere sancties" zouden moeten overwegen tegen Noord-Korea. 

Merkel

Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben maandag telefonisch contact gehad over de situatie rond Noord-Korea. De leiders spraken volgens het Witte Huis onder meer over de ''urgente uitdaging op veiligheidsgebied'' door Pyongyang.

Trump sprak eerder ook telefonisch met de leiders van Japan en China. De Amerikaanse president bekritiseerde in het gesprek met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping de in zijn ogen agressieve opstelling van Noord-Korea. Het optreden van Pyongyang zorgt volgens Trump voor instabiliteit op het Koreaanse schiereiland.

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon