Noord-Korea is klaar voor het tot zinken brengen van het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson, dat opstoomt naar de Koreaanse wateren.

De Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun vergeleek het vliegdekschip zondag met een ''lomp beest''.

Volgens Rodong Sinmun zou Noord-Korea met een aanval op het vliegdekschip kunnen laten zien hoe het bewind in Pyongyang er militair voorstaat.

"Onze revolutionaire troepen zijn gevechtsklaar om een Amerikaans nucleair aangedreven vliegdekschip met een enkele aanval tot zinken te brengen", schreef de krant.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, riep zondag op tot kalmte tijdens een bezoek aan Griekenland. Volgens Wang is er op het moment al genoeg machtsvertoon en confrontatie zonder de laatste uitlatingen van Noord-Korea.

"We moeten vreedzame en rationele geluiden laten horen", aldus Wang in een verklaring.

Konvooi

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zei zaterdag dat een konvooi met marineschepen, waaronder de USS Carl Vinson, binnen enkele dagen de wateren bij Noord-Korea zal bereiken.

Het konvooi vertrok bijna twee weken geleden uit Singapore. Het stoomde echter niet rechtstreeks op naar de wateren bij Noord-Korea, maar voer eerst de andere kant op, naar verluidt om te oefenen met de Australische marine. Zondag voegden twee Japanse marineschepen zich ook bij het Amerikaanse eskader in het kader van een oefening.