Zuid-Korea is in hoge staat van paraatheid in de aanloop naar een andere belangrijke viering in Noord-Korea, de 85ste verjaardag van de oprichting van het volksleger komende dinsdag. 

Die komt na de onlangs gehouden militaire parades. Aan beide kanten van de grens staan grote concentraties aan militair materieel terwijl er grote bezorgdheid is over een nieuwe nucleaire test door Pyongyang.

Amerikaanse functionarissen zeiden vrijdag ook dat er een hoger niveau van activiteit is gezien van Chinese bommenwerpers. Die zou wijzen op een mogelijk toenemende vastbeslotenheid van Peking, de enige belangrijke bondgenoot van Noord-Korea.

Rusland

Rusland ontkende overigens vrijdag mediaberichten dat het werkt aan een opbouw van troepen aan zijn grens met Noord-Korea.

Media in het oosten van Rusland citeerden lokale bewoners die troepenbewegingen hadden gezien aan de grens met het stalinistische buurland. ''Dit zijn totaal voorgenomen militaire oefeningen, die geen verband houden met politieke problemen'', zei een woordvoerder van het militaire district in Oost-Rusland.

Gezanten uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan komen na de recente provocaties van Noord-Korea dinsdag bijeen.

''Zij zullen plannen bespreken om de druk op Noord-Korea te maximaliseren en de constructieve rol van China in het oplossen van het nucleaire probleem van Noord-Korea te waarborgen'', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea vrijdag.