De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag dat hij zal afwachten wat er gaat gebeuren tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Trump noemde het een "zeer lastige situatie".

Ook zei de Amerikaanse president dat mensen "zich altijd zorgen moeten maken over een mogelijke kernoorlog met Noord-Korea". De Republikeinse president reageerde op een vraag van een verslaggever van WTMJ in Wisconsin, een aan NBC News gelieerde zender.

De verslaggever vroeg of Amerikanen bezorgd moeten zijn over een mogelijke kernoorlog met Noord-Korea. Trump stelde dat je altijd bezorgd moet zijn en niet zoals eerdere Amerikaanse presidenten je afzijdig moet houden van Noord-Korea.

"Ik ben nu in een positie gedwongen dat Noord-Korea kernwapens heeft en dat wij er iets aan moeten doen", stelt Trump. "We hopen dat Noord-Korea vrede wil, wij willen in ieder geval vrede. Maar we zullen zien wat er gaat gebeuren."

Druk opvoeren

Eerder op de dag zei vicepresident Mike Pence dat hij wil samenwerken met onder meer China om de economische en diplomatieke druk op Noord-Korea op te voeren. Dat zei hij aan boord van de USS Ronald Reagan, een Amerikaans vliegdekschip dat voor onderhoudswerkzaamheden in zijn thuisbasis in het Japanse Yokosuka ligt aangemeerd.

Pence stelde tegenover de Amerikaanse marine bovendien dat de VS elke aanval zal overwinnen met een "overweldigende reactie".

Miscommunicatie

De berichten vanuit de Amerikaanse regering dat het vliegdekschip USS Carl Vinson onderweg was naar het Koreaanse schiereiland blijken achteraf niet te kloppen. De marine meldt dat het schip, dat vertrok vanuit Singapore, juist onderweg was in tegengestelde richting naar het westen van de Stille Oceaan voor een oefening met de Australiërs.

De geplande bezoeken aan de Australische havens werden wel geannuleerd, maar de schepen zouden nog wel deelnemen aan deze militaire oefening. Zowel de minister van Defensie Mattis als Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer spraken hier niet over in hun verklaringen. Uit de verklaringen kon worden opgemaakt dat alle geplande evenementen waren geannuleerd.

Dat een vliegdekschip van de VS onderweg was naar het Koreaanse schiereiland kon erop duiden dat het land een preventieve aanval wilde uitvoeren op Pyongyang.

De miscommunicatie over de locatie van het schip, dat vorige week nog ruim 5.000 kilometer verwijderd was van het schiereiland, kwam aan het licht door de website DefenseNews.com.