Noord-Korea gaat door met het lanceren van testraketten, ondanks de groeiende spanning die dat oplevert met de VS.

Dat heeft viceminister Han Song-ryol van Buitenlandse Zaken maandag gezegd in een interview met de BBC. "We gaan meer testen doen, wekelijks, maandelijks en jaarlijks." Als de Verenigde Staten besluiten tot militair ingrijpen komt er een "totale oorlog".

De Noord-Koreaanse vice-ambassadeur bij de Verenigde Naties deed daar nog een schepje bovenop: ''Als de Amerikanen militair ingrijpen, zal Noord-Korea de zwaarst mogelijke reactie tegen deze provocateurs laten zien. We zijn klaar om te reageren op elke mogelijke manier van oorlogvoeren van de VS."

Kim In-ryong zei verder dat de VS volledig verantwoordelijk is voor de catastrofale gevolgen van zijn ''idiote acties".

Geduld op

Vicepresident Pence liet maandag al weten dat het geduld van de VS met Noord-Korea op is. "Het tijdperk van strategisch geduld is voorbij." Pence noemde de mislukte lancering van een testraket door Noord-Korea een provocatie.

Ook stelde hij dat de VS en haar bondgenoten de regio willen stabiliseren "op een vreedzame manier, of uiteindelijk met alle noodzakelijke middelen".

China benadrukte dinsdag het standpunt dat diplomatieke middelen gebruikt moeten worden om de spanningen op het Koreaans Schiereiland weg te nemen.​Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi stipte dinsdag tijdens een persbijeenkomst aan dat hij alle partijen op het hart drukt om te streven naar een vreedzame oplossing.

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon

Ingrijpen

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt nog geen militaire acties tegen Noord-Korea, zo stelde zijn veiligheidsadviseur zondag tegen nieuwszender ABC. Wel werken de Verenigde Staten en China aan een pakket economische sancties tegen Noord-Korea. 

Rusland heeft de VS gewaarschuwd niet militair in te grijpen. Moskou zit niet te wachten op eenzijdige Amerikaanse acties "zoals in Syrië".

De Japanse premier Shinzo Abe riep Noord-Korea maandag nogmaals op om te stoppen met provocaties, zich te houden aan resoluties van de Verenigde Naties en het nucleaire raketprogramma stop te zetten.

Spanningen

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea liepen op na eerdere raketlanceringen van Noord-Korea, gericht tegen het buurland. De VS stuurden als reactie twee marineschepen en een vliegdekschip naar de Koreaanse kust.

Een gezamelijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zette eveneens kwaad bloed bij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.