De Amerikaanse vicepresident Mike Pence "houdt alle opties op tafel" ten opzichte van Noord-Korea. Volgens Pence moet het regime zich niet vergissen in de vastbeslotenheid van de VS om haar bondgenoten, met name Zuid-Korea, bij te staan.  

Pence heeft maandag (lokale tijd) een bezoek gebracht aan een Amerikaanse legerbasis vlakbij de gedemilitariseerde zone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea.

Tegen verslaggevers van The Washington Post zou Pence hebben gezegd dat ''het tijdperk van strategisch geduld voorbij is''. Pence maakte daarmee duidelijk dat het geduld van de VS met het stalinistische regime in Pyongyang op begint te raken.

Hij zei tegen de krant dat president Donald Trump goede hoop heeft dat China haar invloed zal aanwenden om Pyongyang onder druk te zetten te stoppen met de omstreden wapenprogramma's.

Raketafweersysteem

De vicepresident had eerder gezegd Zuid-Korea te bezoeken om de steun van de VS aan het land te benadrukken. "Deze plek is een testament van het onwankelbare verbond tussen onze naties."

Zuid-Korea en de VS spraken onder meer af om het geavanceerde raketafweersysteem vervroegd in werking te zetten. Het Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) moet raketaanvallen vanuit Noord-Korea afweren. China sprak meteen haar zorgen uit over het veiligheidssysteem, dat volgens het buurland een bedreiging vormt voor de Chinese staatsveiligheid.

Rusland heeft de VS gewaarschuwd niet militair in te grijpen tegen Noord-Korea. "Ik hoop dat de VS geen eenzijdige stappen gaat zetten, net zoals de VS in Syrië heeft gedaan", zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag in Moskou.

Volgens Lavrov is het eenzijdig inzetten van geweld door de VS richting Noord-Korea "een zeer riskante weg".

Bezoek

Pence arriveerde rond 2.30 uur (Nederlandse tijd) per helikopter bij de basis. De gedemilitariseerde zone is een strook van vier kilometer breed tussen de beide Korea's. Het bezoek is onderdeel van een tiendaagse reis door Azië waarbij hij vier landen aandoet. 

Het bezoek kwam een dag na de mislukte raketlancering van Noord-Korea. De raket ontplofte vrijwel direct na de lancering. De VS noemde de poging een "provocatie".

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea liepen op na eerdere raketlanceringen van Noord-Korea, gericht tegen het buurland. De VS stuurden als reactie twee marineschepen en een vliegdekschip naar de Koreaanse kust. Een gezamelijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zette eveneens kwaad bloed bij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Internationale consensus

De Verenigde Staten en China zijn samen bezig om een reeks sancties tegen Noord-Korea voor te bereiden, dat stelde nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster zondag op ABC. "Er is nu een internationale consensus, inclusief China, dat dit een situatie is die niet zo door kan gaan."

McMaster zei dat president Trump op dit moment nog geen militaire acties overweegt. "We moeten nu proberen om dit probleem vreedzaam en zonder militaire middelen op te lossen." 

De verwachte sancties zullen waarschijnlijk bestaan uit hardere economische maatregelen zoals een olie-embargo, het onderscheppen van vrachtschepen en het verbannen van de Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij. 

Japan

De Japanse premier Shinzo Abe riep Noord-Korea maandag nogmaals op om te stoppen met provocaties, zich te houden aan resoluties van de Verenigde Naties en het nucleaire raketprogramma stop te zetten. Abe kondigde ook aan binnenkort te gaan overleggen over de Noord-Koreaanse situatie met de Russische president Vladimir Poetin.