Noord-Korea heeft de VS gewaarschuwd voor repercussies. Zaterdag begon met een militaire parade de Dag van de Zon, een nationale feestdag. Voorafgaand aan de parade liet Noord-Korea een nieuwe ballistische raket zien die afgevuurd kan worden door een onderzeeër.

Noord-Korea waarschuwde in de nacht van vrijdag op zaterdag de Verenigde Staten op te houden met de "militaire hysterie". Zo niet dan kan het land vergeldende acties verwachten van Noord-Korea, stelde een hoge ambtenaar.

"We zijn voorbereid om te reageren op een volledige oorlog met een volledige oorlog en om bij een nucleaire aanval terug te slaan met een eigen nucleaire aanval", stelde Choe Ryong-Hae, een medewerker van leider Kim Jong-un.

De nieuwe raket zou een Pukkuksong-2 onderzeeër-raket zijn volgens persbureau Reuters.

Dag van de Zon

Op de Dag van de Zon wordt de 105e geboortedag van Kim-il Sung gevierd. Sung is de stichter van Noord-Korea en de grootvader van de huidige leider. Militairen paradeerden over het Kim Il-sungplein in de hoofdstad Pyongyang, onder toezicht van hun leider Kim Jong-un.

Kim Jong-un bekijkt enorme militaire parade Noord-Korea
Kim Jong-un bekijkt enorme militaire parade Noord-Korea

Kernproef

De feestdag wordt mogelijk door de overheid benut voor een kernproef. Satellietfoto's lijken erop te wijzen dat in een testgebied alles in gereedheid wordt gebracht om een ondergrondse kernproef te houden.

Tijdens de traditionele militaire parade in hoofdstad Pyongyang werd nieuw wapentuig getoond. Het Zuid-Koreaanse leger stelt dat er zaterdag tijdens de parade ook nieuwe types intercontinentale ballistische raketten te zien waren, meldt het Koreaanse persbureau Yonhap.

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon

Spanningen

Noord-Korea voerde de afgelopen maanden tot ongenoegen van de rest van de wereld meerdere rakettests uit. Daarbij stellen experts dat op de testlocatie Punggye-ri, waar eerder al kernproeven werden gehouden, verhoogde activiteit te zien is.

Uit bezorgdheid stuurden de Verenigde Staten twee marineschepen, gewapend met Tomahawk-raketten richting het Koreaanse schiereiland.

De VS zou zelfs een preventieve luchtaanval voorbereiden op Noord-Korea. Zodra de Amerikanen ervan overtuigd zijn dat de Noord-Koreanen een nieuwe kernproef gaan uitvoeren, zullen ze toeslaan, meldde de Amerikaanse zender NBC vrijdag op basis van bronnen bij de geheime dienst.

Het Pentagon wilde niet speculeren over mogelijke scenario’s, maar president Donald Trump zei wel dat de maat vol is voor wat betreft de provocaties door Noord-Korea.